post

Празничните дни могат да доведат до емоционални проблеми

Почивните празнични дни са свързани предимно с положителни преживявания и емоции, забавления, събирания с близки и пр. За немалка част от хората обаче, те са време, изпълнено с тъга, потиснатост, тревожност, самота, прекалено вглеждане в себе си.

Причините за това са разнообразни и индивидуални. Такива могат да бъдат умората, стресът, финансовите затруднения, нереалистичните очаквания, невъзможността да се прекара време със семейството, свръхкомерсиализацията.

Даден фактор би предизвикал тъга у един човек, но при друг той не би бил от такова значение, т.е. не всеки би се почувствал тъжен, поради една и съща причина.

Суматохата, пораждаща се от хаотичното тичане по магазини, партита и трапези, семейните задължения, посрещането на гости допринасят за чувството на свръхпретовареност и повишено напрежение. Биха могли да се появят безсъние, главоболие, прекомерна употреба на алкохол и преяждане, като резултат на стрес, без да е налице задължително депресия.

Възможна е и появата на следпразнична тъга при отминаването на поредицата от празнични дни. Тук роля имат изградените очаквания и, съответно – разочарования от предходната година, съчетани със стреса и умората.

Не трябва да се пренебрегва и ролята на намалената дневна светлина като фактор за настроението през зимния период. Както при хората, така и при животните са налице промени в настроението и поведението при намалена слънчева светлина. При повечето хора е налице известно повишаване в приема на храна и повече сън през зимния период, като съобщават, че не харесват тъмните сутрини и късите дни. При някои обаче, се появяват достатъчно сериозни симптоми, че те да причинят нарушение във функционирането им и значителен дистрес. При тези хора е удачно състоянието да бъде оценено от психиатър, тъй като е вероятно да страдат от депресивно разстройство. В случаите, при които се установи наличие на депресия или тревожно разстройство, е необходимо започване на терапия – медикаментозна или комбинирана с друг биологичен метод, или с психотерапия. Транскраниалната магнитна стимулация (ТМС, TMS) и транскраниалната стимулация с постоянен електрически ток (tDCS) представляват такива подходи, показващи добра терапевтична ефективност и нисък риск от нежелани реакции. И двата метода са на разположение в Медицински център Интермедика.